Historie IF-Boat 

De IF-Boat bestaat al meer dan 50 jaar. Lees hier meer over de achtergrond van deze klassieker uit Zweden

Een tijdloos ontwerp 

De IF-Boat is ontworpen door de Zweed Arne Tord Sundén (Göteborg 1909-1999). Tord Sundén groeide op in Göteborg en werd opgeleid tot scheepstimmerman bij Chalmers Tekniska Högskola in Göteborg. Hij werkte daarna als constructeur bij Eriksberg Mekaniska Verkstads AB in Göteborg. In zijn vrije tijd ontwierp hij zeilboten. De bekendste is de Nordisk Folkbåt (1941), aanvankelijk vervaardigd in hout en later in glasfiber versterkt met polyester.

In 1967 ontwierp hij de Internationell Folkbåt (IF-boat). In 1970 werd de IF-boat geaccepteerd als een One Design Class bij het Svenska Seglardförbundet. De produktie vond plaats bij Marieholms Bruk in Småland, Zweden. Onder licentie zijn er ook een aantal in Australië vervaardigd. Export vond plaats naar Duitsland, Noorwegen, Denemarken, USA, Zwitserland en Oostenrijk. De laatste IF-boat, met zeilnummer 3488, werd verkocht op 28 december 1984.

Vooral in Zweden, maar ook in Nederland, Denemarken en Duitsland, zijn er nog vele Marieholm IF-boats in gebruik als snelle wedstrijdboot en daarnaast als veilige cruiser- en lange afstand boot. De Atlantische Oceaan is er zelfs mee overgestoken. De boot is vanwege de geweldige zeileigenschappen makkelijk te zeilen onder alle weersomstandigheden.